App Terminologi

Besökare Betyg
[Total: 0 Snittet: 0]

I informationsteknik är en applikation (app), applikationsprogram eller programvara ett datorprogram som är utformat för att hjälpa människor att utföra en aktivitet. En ansökan skiljer sig sålunda från ett operativsystem (som kör en dator), ett verktyg (som utför underhåll eller allmänna sysslor) och ett programmeringsverktyg (med vilket datorprogram skapas). Beroende på vilken aktivitet den utformades kan en applikation manipulera text, nummer, ljud, grafik eller en kombination av dessa element. Vissa applikationspaket fokuserar på en enda uppgift, till exempel ordbehandling andra som kallas integrerad programvara innehåller flera applikationer.

Användarskriven programvara skräddarsydda system för att möta användarens specifika behov. Användarskriven mjukvara innehåller kalkylmallar, ordbehandlingsmakroer, vetenskapliga simuleringar, ljud, grafik och animeringsskript. Även e-postfilter är ett slags användarprogram. Användare skapar den här mjukvaran själva och ofta förbiser hur viktig det är.

Avgränsningen mellan systemprogramvara som operativsystem och applikationsprogram är emellertid inte exakt och är ibland föremål för kontroverser. En av de viktigaste frågorna i Förenta staterna mot Microsoft Corp. antitrustprov var huruvida Microsofts webbläsare i Internet Explorer var en del av sitt Windows-operativsystem eller en separat applikationsprogramvara. Som ett annat exempel är GNU / Linux-namnet kontroversen delvis, på grund av oenighet om förhållandet mellan Linux-kärnan och operativsystemen byggda över denna kärna. I vissa typer av inbyggda system kan applikationsprogramvaran och operativsystemprogrammet vara oskiljaktigt för användaren, som i fallet med programvara som används för att styra en videobandspelare, dvd-spelare eller mikrovågsugn. Ovanstående definitioner kan utesluta vissa program som kan existera på vissa datorer i stora organisationer. För en alternativ definition av en app: se Application Portfolio Management.Terminologi