Applikationsdrift

Besökare Betyg
[Total: 1 Snittet: 5]

Definition – Vad innebär Applikationsdrift?

Applikationsdrift är en programvara som en tjänst (SaaS) -lösning som tillåter användare att utföra och driva ett program från molnet på en återkommande prenumeration.

Applikationsdrift är värd och drivs av fjärrinfrastrukturen och är tillgängliga globalt via Internet. De ger samma funktion som lokalt installerad programvara men kan lättare uppdateras.

Applikationsdrift kan också kallas Internet-baserade applikationer, webbapplikationer och online-applikationer, även om dessa villkor ofta har större omfattning.


Vi förklarar Applikationsdrift

Applikationsdrift är bland pionjärservicemodellen för molntjänster, vilket gör det möjligt för användare att få en liknande applikationsfunktionsupplevelse via sina webbläsare som de skulle med skrivbordsapplikationer. Applikationsdrift distribueras enkelt i jämförelse med konventionell programvara eftersom de inte kräver någon installation i förskott och har minimala integrationskrav. Eftersom de är utformade för att komma åt via webbläsare och operativsystem, utgör de en låg risk för lokal systemkorruption.

Applikationsdrift som hanteras av tjänsteleverantören uppdateras rutinmässigt och patchas med den mest stabila versionen och stöds av ständigt tekniskt och kundsupport. Även om de flesta värdapplikationer inte kräver installation av klienten, kräver vissa att en tunn klientprogram installeras på en lokal arbetsstation för åtkomst till fjärrprogrammet.


Vad är applikationsdrift och varför behöver du det?

Om du har en smartphone har du mest sannolikt laddat ner en app. Du har också använt appar på datorn via webbplatser, till exempel Facebook. Vad du kanske inte inser är att den appen måste driftas någonstans för att den ska vara tillgänglig för dig. I grund och botten vad detta värd gör är att programmet är tillgängligt från en fjärrstyrd molninfrastruktur som är tillgänglig via Internet.


Det finns olika leverantörstyper av applikationsdrift:

 • En vertikal marknad ASP – Levererar ett lösningspaket för en viss typ av kund, till exempel ett läkarkontor.
 • En funktionell eller specialist ASP – Levererar en enda applikation, som till exempel behandling av kreditkortsbetalningar.
 • Enterprise ASP – Leverans av bredspektrumslösningar.
 • Lokala ASP – Småföretagstjänster kan levereras inom ett litet område.
 • Volym ASP – En specialist ASP kan erbjuda en paketkostnadslösning via egen hemsida. PayPal är det perfekta exemplet på denna typ av tjänst
 • Vad många individer inte inser är att mycket av vad de gör på Internet innebär applikationer. För att säkerställa driftstopp måste de företag som har värd applikationer använda den bästa apphanteringen eftersom pålitlig applikationshotell säkerställer kundtillfredsställelse.

Fördelar med applikationsdrift

Det finns ett antal fördelar med applikationsdrift, till exempel den reducerade kostnaden. Instant implementering är en sekund med lätt underhåll och minskad administration är tredje och fjärde fördelarna. Här är fördelarna mer djupgående:

 • Lågt underhåll – när program är värd, är mjukvaran och hårdvaran leverantörens ansvar, med att klienten bara behöver behålla Internet-åtkomsten. Det finns ingen programvara som måste laddas ner, vilket gör att programmet är tillgängligt direkt.
 • Prisvärd – Eftersom det inte finns något behov av att licensiera programvaran på en ”per samtidig användare”, ”per server”, ”per sida” eller ”per användnings” -bas, minskar kostnaden mycket. Det finns vissa applikationer som fortfarande laddar ”per användare” men många har arbetat för att sänka kostnaderna så att en kund inte behöver uppskatta hur många licenser de behöver eller betala för fullständiga licenser som endast får användas av några personer.
 • Mycket liten risk – Risken är liten på grund av att det inte finns något långsiktigt åtagande från kunden. Nya kunder kan typiskt testa en ny applikation genom en pay-as-you-go-modell eller genom en kostnadsfri provmodell. Om en kund finner att ansökan inte är vad de behöver, kan de sluta använda tjänsten.
 • Enkel åtkomst – Eftersom data- och applikationsprogramvaran är lagrad på en Internet-server och data är tillgänglig för den behöriga användaren när de är inloggade, är det inte ett problem att komma åt programmet. Människor kan arbeta var som helst.
 • Enkel integrering – Organisationer som använder äldre system från olika leverantörer kommer att dra nytta av applikationsdrift eftersom värdprogram ger en integrerad lösning på alla system med hjälp av den typiska webbläsaren på en Windows PC, MAC eller Unix.
 • Support – Applikationsdrift gagnar kunder på grund av det stöd som tillhandahålls. Plus, nya uppdateringar tenderar att installeras centralt så att det inte finns något behov av att hålla reda på versionsnummer. Behovet av versionsnummer har i många fall helt eliminerats.

Kort sagt, fördelarna inkluderar ingen leverantörsinstallation eller uppgraderingar, låga kostnader, knappast någon risk, inget långsiktigt engagemang, säljaren tar hand om säkerhetskopior och virus. Det finns ingen anledning att behålla hårdvara och mjukvara, investeringen i lokal programvara och hårdvaran är reducerad, inget behov av att data ska synkroniseras med flera enheter, åtkomst är global och kostnaderna för programvarulicenser reduceras.

Fångsten är att det måste finnas tillgång till Internet. Eftersom applikationerna är baserade på att ha någon form av Internetanslutning, kommer de inte att fungera utan det. Men med tillgängligheten av bredbandsinternet och det faktum att det hela tiden kan anslutas, annat än när ett sällsynt fel uppstår, kan det faktum att den bästa apphanteringen är tillförlitlig applikationsdrift kan skina genom varje dag.