Applikationslager

Besökare Betyg
[Total: 0 Snittet: 0]

Ett applikationslager är ett abstraktionslager som specificerar de delade kommunikationsprotokoll och gränssnittsmetoder som används av värdar i ett kommunikationsnätverk. Appliceringslagsabstraktionen används i båda standardmodellerna för datanätverk: Internet Protocol Suite (TCP / IP) och OSI-modellen. Även om båda modellerna använder samma term för respektive högsta nivålager är de detaljerade definitionerna och syftena olika.

I TCP / IP innehåller applikationsskiktet kommunikationsprotokoll och gränssnittsmetoder som används i process-till-process-kommunikation över ett Internet Protocol (IP) datanätverk. Applikationsskiktet standardiserar endast kommunikation och beror på de underliggande transportskiktprotokollen för att upprätta värdöverföringskanaler för värd och värd och hantera datautbytet i en klient-server eller peer-to-peer-nätverksmodell. Även om TCP / IP-applikationsskiktet inte beskriver specifika regler eller dataformat som applikationer måste överväga när de kommuniceras, bygger originalspecifikationen (i RFC 1123) på och rekommenderar robusthetsprincipen för applikationsdesign.

I OSI-modellen är definitionen av applikationslagret smalare. OSI-modellen definierar applikationslagret som användargränssnittet som ansvarar för att visa mottagen information till användaren. Däremot berör Internet Protocol Suite inte sig med sådan detalj. OSI särskiljer också ytterligare funktionalitet under applikationsskiktet, men ovanför transportskiktet vid ytterligare två nivåer: sessionsskiktet och presentationsskiktet. OSI specificerar en strikt modulär separation av funktionalitet vid dessa lager och ger protokollimplementeringar för varje lager.